dietetika

Potraviny podobně jako léčiva (čínsky Yao, čti jao) mají široké spektrum léčebných účinků a podobně jako ony jsou vždy charakterizovány chutí (sladká, mdlá, slaná, hořká, kyselá, ostrá) povahou (od studené až k horké), tropizmem (podle drah a orgánů na které nejvíce působí) a event. toxicitou. Některé z nich jsou „mírné“, s nepříliš výraznou chutí a mají být konzumovány často a pravidelně k „výživě těla“ — a tvořit tak pomyslný základ — jádro našeho jídelníčku (např. obiloviny a luštěniny). Jiné potraviny a nápoje, které mají chuť výraznou (káva, čaj, koření apod.) se co do množství a frekvence konzumují méně, a naopak mnohé z nich se používají k léčebným účelům. Kde je hranice mezi potravinou a léčivem?

Stejné principy platí i u léčiv — Yao, jenom jejich léčebné účinky jako takové jsou mnohem silnější. Tak bylinky doplňující Qi a krev mají obvykle sladkou chuť, jejich chuť je ale spíše nevýrazná, jemná; příliš nezahřívají ani nechladí a mohou být užívány i samostatně a po dlouhou dobu. Naopak bylinky s výraznou chutí, výrazně horké nebo chladné povahou mají i výrazné léčebné, spíše než doplňující, účinky, musí se používat opatrněji a s rozvahou, často s jinými Yao, které jejich účinek mírní.

Všeobecně v čínském pojímání dietetiky je výhodnější kombinovat „kompatibilní“ potraviny, než vzájemně vyvažovat potraviny stojící na opačné straně. Podobně by i dietetika měla svým základním nasměrováním tak trochu „kopírovat“ cestu léčby. Když Vám například Váš terapeut řekne, že je vhodné organizmus zahřát, je lépe se vyvarovat potravin výrazně chladících.